26. kesäkuuta 2013

RE: Pedigree Dogs Exposed

Eilen esitettiin Suomessa TV1:llä kenties ensimmäistä kertaa dokumentti "Sairaaksi jalostettu paras ystävä" eli Pedigree Dogs Exposed - Three years later.
Dokumentti(tekstitetty suomeksi) oli toinen osa sarjasta ja nähtävissä seuraavat 6päivää TÄÄLLÄ
Dokkarin ensimmäinen osa on nähtävillä TÄÄLLÄ, valitettavasti vain englanniksi.
Huom. Dokumentit ovat raskasta katsottavaa eläinrakkaille.


Tämä postaus on kunnialauni Suomen Kennelliitolle. Verrattuna moneen muuhun maahan, meidän koirilla on loistavat oltavat. Esimerkiksi Belgiassa koirat rekisteröivä St.Hubert hyväksyy yhä sisarusten parittamisen, sekä äiti-poika ja isä-tytär pentueet.

Cavalier, maailman sairaimpia koirarotuja?
Suomessa useimmat rotujärjestöt puuttuvat rodun ongelmiin ja jakavat koirien terveystietoa julkisesti.
Kauhisteltuani Cavalierin kohtaloa dokumentin johdosta, menin tietenkin Suomen Cavalieryhdistyksen sivuille katsomaan mitä meillä tehdään rodun pelastamiseksi.
Yllätyimpä positiivisesti: Meillä Cavalierit suositellaan magneettikuvattavaksi ja kuvatut koirat ovat listattuna julkisesti yhdistyksen sivuilla!! Siinä missä Englannissa kielletään vielä koko ongelma, meillä on alettu jo korjata. Hyvä Suomi!!
Lista Cavalieruroksista.
Meillä myös cavalier kuuluu PEVISA-ohjelmaan, jossa koirien polvet ja silmät tutkitaan sekä sydän kuunnellaan ennen pentujen saamista rekisteriin.

kuva: saippua.kuvat.fi

Kyllä Suomesta on hyvä ottaa koira. Belgianpaimenkoiran rekisteriehtona on terveeksi kuvatut lonkat, huonoimmillaan B/B. Kyynärkuvaus ja terveeksi peilatut silmät.
Belgianpaimenkoirayhdistyksen jalostusvaatimuksiin kuuluu kyynärten raja-arvo 0/2 tai 1/1 muttei yhteislukuna koskaan suurempi kuin 2.
Useimmat belgianpaimenkoirat selkäkuvataan terveiksi samalla. Antaapa kennelliitto nykyään myös virallisia selkälausuntoja. Belgianpaimenkoirien jalostusvaatimuksissa mainitaan myös luonnetesti/luonnekuvaus tai hyväksytty kilpailusuoritus vähintään avoimessa luokassa.
Jalostuskoirista on täytettävä myös terveyskysely.

Sensijaan Belgiassa Belgianpaimenkoirilta tutkitaan useimmiten vain lonkat ilman muita mutinoita.


Kaikki ei toki ole täydellistä. Nimittäin Suomessakaan Englanninbulldoggeilta ei vaadita yhtikäs mitään.
Monesti kuulee omistajien kehuvan miten hänen bulldogginsa eli jopa 7vuotiaaksi. Ikäänkuin se olisi jonkin sortin saavutus koiralle. Jos belgianpaimenkoira nukkuu pois jo 7vuotiaana, se on hyvin surullista.
Englanninbulldoggilta ei vaadita mitään muuta kuin näyttelytulokset, mutta hyvin kuulee enkkuporukan kehuvan kuinka ne on ihan terveitä, mitä nyt koira ei jaksa rappusia kävellä mutta se kuuluu asiaan?


Tää kaikki pistää miettimään, että mistä sitä perheenjäsenensä hankkii.
Kesällä 2015 on suunnitteilla omalle kasvattajanimelle Vienan pennut, ja Vienan alustavasti varmistettu "kihlattu" onkin silloin melkein 10vuotias ikinuori uros, jolla lonkat, kyynärät, ja selkä priimaa. "Kihlaus" odottaa vielä viimeistä silmäpeilausta.
Komistus onkin luonnetestattu jo nuorena loistavin pistein ja kisaa voittajaluokassa palveluskoiralajissa, omaten myös ykköstuloksen tottelevaisuudessa. Näyttelyssä kerran rotunsa paras ja sertiä vaille muotovalio....
Viena itse on vielä nuori, mutta jo 5kk iässä kontrollilonkkakuvattu A:ksi ja selkä kuvattu terveeksi.

Kyllä nämä dokumentit vaan saavat miettimään, että mihin ihmeeseen kasvatustyö on menossa.

1 kommentti:

  1. Oli kyllä aika surullista katsottavaa toi dokumentti. Varsinkin Bulldogin muuttuminen vain muutamassa vuosikymmenessä.
    Kauheeta kun vain ulkonäön takia pitää jalostaa pilalle. Mopsitkaan eivät pysty hengittämään kun niillä on niin litteä naama. Mutta ihmisistä se näyttää söpöltä kun on ihmismäisen litteä kuono. Ihan sairasta minusta. Ja mikä innostus niihin ihopoimuihin on? Koiralle vain haitaksi, mutta monelle rodulle on juuri näitä
    Onneksi sentään suomessa on melko hyvin tämän asian kanssa. Mutta erilaisten geenien sekoitus on aina hyväksi, enkä itse hirveästi kannusta rotukoiriin vaan sekorotuiset on parempi.

    VastaaPoista