24. maaliskuuta 2013

Onneksi raha kasvaa puussa

Lita ~25v yrittää kertoa keski-ikäisille ihmisille että säästäminen pahan päivän varalle kannattaa.
When did I grew up?


On hienoa että joillekin raha kasvaa puussa, mutta suurimmalle osalle ei.
Itse olen kasvanut hyvätuloisessa perheessä, mutta jopa mulle on opetettu että raha ei todellakaan kasva puussa. Ei se setelinippu putoa käsiin toivomalla.

Mä olen maailman paskin säästämään rahaa, mutta kun kyse on koirieni hengen pelastamisesta jonain päivänä, se pistää kummasti asiat tärkeysjärjestykseen.
Viikin eläinsairaalan hinnaston mukaan eläimen murtunut jalka voi maksaa jopa 2300euroa korjata. Harrastuskoirat ja vilkkaat rodut murtavat raajojaan useasti.
Eläinlääkärit eivät harrasta mitään osamaksuja tai hyväntekeväisyyttä.

Belgianpaimenkoira on yksi terveimpiä rotuja, mutta se kuuluu myös vatsalaukunkiertymän riskiryhmään. Vatsalaukun kiertymä vaatii hoitoa välittömästi, ja siihen voi kuolla jopa muutamissa minuuteissa. Useimmin se vaatii leikkaushoidon, jonka hinta pyörii 1000e paikkeilla.
Tilastotieteellisesti joku neljästä omistamastani koirista tulee joskus sairastumaan tähän, jos ei, olen siunattu.


Auto ei ole hätätapaus, se voi seistä rikkinäisenä parkissa vaikka vuoden.
Ihmisen terveydenhuoltoa korvaa kiitettävästi kela. Nimim. leukaleikkaus n.6000e, omaa maksettavaa kelan jälkeen alle 200e. Kiitos Kela! 
Valitettavasti lemmikeistä ei saa lapsilisää tai lääkäristä korvausta.

Sensuroin muiden nimet, vaikka kyseessä on julkinen keskustelu. Keskustelu osoitteessa: http://www.facebook.com/groups/425261030889170/430490033699603/?notif_t=group_comment_reply
Upeeta että saan säästöön?
Mitä muita vaihtoehtoja jää, jos jopa takaajan kanssa lainan saaminen on mahdotonta?
Pankit tekevät vain kylmänraakaa bisnestä, ja jos lainaaminen ei ole heille kannattavaa, he eivät sitä lainaa myönnä. Ei vaikka tassisit Macarenaa Jari Sillanpään kanssa.

Elämä on vaarallista aina.
Siksi ihmisetkin on useimmiten vakuutettu. Myös minut itseni.
Ja jos tähän on vedettävä lapset, niin miksi täytyy tehdä kasapain lapsia jos rahaa ei riitä muutenkaan yhtään mihinkään? Jos asiat ovat oikeasti niin huonosti että kaikki tuleva raha menee suoraan kädestä suuhun, niin miksi siihen on hankittu lapsia ja eläimiä? 
Sanotaan että on jokaisen oikeus saada hankkia lapsia ja hankkia eläin, mutta missä menee maalaisjärki?
Mielestäni eläin ei ole mikään kaikkien oikeus, vaan se on myös painava velvollisuus.
Se on vakuutettava ja sen varalta oltava ihan oikeasti sitä raakaa, puhdasta rahaa tilillä, mikä varmasti riittää sen asianmukaiseen hoitoon tapauksessa kuin tapauksessa.

Totuus on myös se, että päivittäin Suomessakin eläimiä menee "piikille" kun omistajilla ei ole rahaa niiden kalliimpiin, yleisiin hoitoihin. Rahaa toki saattaisi olla, mutta kun uusikin pentu tulee halvemmaksi. Ei olla viitsitty säästää tai varautua, tai sitten ei edes välitetä.

Jos kuvittelee että "ei meille ikinä mitään tapahdu" niin on väärässä.
Yhden koirani veli tipahti pihassa portaista ja mursi erittäin pahalaatuisesti jalkansa. Samasta pentueesta toinen rikkoi samoihin aikoihin myös takajalkansa pariin osaan. Sitä tapahtuu, paljon. Nämä vammat ovat myös juuri niitä kalleimpia.

Tulee mieleen Hesarin artikkeli jossa surullinen perheenäiti valitti kun 10 000e/kk tulot eivät riitä elämiseen lapsiperheessä. Kas kummaa kun monen alle 1000e/kk riittää.
Ystäväni säästi 450e/kk summasta itselleen opiskelurahat ja elätti sivussa kahta koiraa. Koskaan ei valittanut rahasta!
Kuvassa koko belgiväki. Myös sijoitusnarttuni "Viena" 
Jos aijon tulevaisuudessa kasvattaa kyseistä koirarotua, edes pentueen verran, 
toivon että pentujen tulevilla omistajilla on pikkuisen parempi talous-suunnitelma kuin
"en tiiä, kyllä ne rahat jostain ilmestyy tai jotain emt hihi pappa betalar ehkä"

Ei hyviä tuloja, ei rahaa. Tämä on nykymaailma.
Pankkini mukaan menojen jälkeen täytyisi jäädä 1100e tilille että saisi lainaa ja itselläni tällaista summaa ei jää. Enhän mä silloin tarvitsisi mitään lainaa kun laittaisin sen 1100e jokakuukausi säästöön.

Elämä ei ole päivä kerrallaan menemistä meillä belgiperheessä. Mun elämänfilosofiaani kuuluu olla valmiina jos jokin uhkaa rakkaideni henkeä. Jos tämä vaatii rahaa, sitä rahaa kerätään valmiiksi.
Säästämällä saa mitä haluaa. Olen säästänyt rahat kaikkeen suureen mitä olen elämässäni halunnut ostaa.
Mulla ei ole velkoja senttiäkään ja luottotiedot ovat tahrattomat.
Monella vanhemmat auttavat, mutta kysykäähän kuinka monen teistä vanhemmat ovat valmiina laittamaan teille tuhansia euroja muutaman minuutin varoitusajalla lemmikin takia? 
Tai kaverit, joilla ei ole varaa edes bussilippuun.
Miten voi olettaa että rahaa vain sataa kasoittain eteen kun sitä tarvitsee? Miksei mulle ainakaan?

Pienet arkimenot - enemmän rahaa käteen 
Säästäkää, jopa 10euron säästö on 10euroa lisää myöhemmin. Tai enemmän, jos tilisi kasvaa korkoa.
Itselläni on säästötili, jolta saa nostaa 4kertaa vuodessa. Säästötileissä on erilaisia vaihtoehtoja, jotka estävät tuhlaamasta turhuuksiin, mutta ovat muuten sairaan käteviä hädässä.

Antaisinko tosiaan kenenkään koiristani kuolla vain siksi, että olen persaukinen ja typerä?
Mieluummin kuolisin itse.

Eläimet ovat mun lapsia, mun rakkaimpia, joiden eteen kaataisin vaikka Armeijan.10 kommenttia:

 1. Oon kans samaa mieltä että jos rahaa en muuten osaisi säästää niin kyllä mä sitä oman koiran (ja muunkin lemmikin) takia säästäisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon kokeillu kans huudella et saanko rahaa, mut jostain syystä kukaan ei lahjottanu.
   Onhan mulla hyvätuloset vanhemmat, mutta ei niillä oo tuhansia euroja 5min varotusajalla siihen et mun elämässä joku kusee :o
   Mä en tajua.

   Ainoo millä sais tollaset rahat kasaan ilman säästöä, lainaa etc on itsensä myyminen rikkaammille, ihan vakavissaan o_O
   Sellasilla summilla millä mut on tarjottu ostaa, niin kyllä.
   Mutta eiköhän se säästäminen oo kaikista fiksuinta :')

   Poista
 2. Miulle on kans opetettu, et rahan etee täytyy tehä töitä. Ja koska mein muorilla ei juurikaan rahaa oo, ni oon aika pitkälti joutunu ite kaiken maksamaan, ajokortista lähtien, se on kummasti opettanu. Vaik onha sitä kiva joskus vähä tuhlatakkii, mut silti oon pyrkiny laittaa 50-100€ joka tilistä säästöö "pahan päivän" varalle. Eipä oltas saatu uutta keittiötäkää, jos ei olis ollu yhtää itellä rahaa säästössä (vaikkakin siihen tarvittiin lisäks häälahjarahat ja veronpalautukset, mut kuitenki, noi pelkästään ei olis riittäny just sellaseen keittiöön kun haluttiin).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin. Enkä usko et lapsen äitinäkään oletat et rahaa vaan pöllähtää jostain aina ku tarvii :)
   Mie pistän kans veronpalautukset ja kaikki ns. ylimääräset säästöön. Joinain kuukausina jää enemmän käteen, joinain ei mitään ja joskus täytyy käyttää säästöjä.
   Mut ilman säästöjä, mulla olis jo vähintään 1 kuollut koira.

   Poista
  2. Joo ei tosiaan tuu :D Sen takia oli pakko mennä ns. aikasi takas töihi, vaik oisinki halunnu Leevin kanssa kotona olla :D Mutkun se raha ei tipu puusta, ni pakkoha sen asian etee on jotai tehtävä :D

   Mitähän nää ihmiset oikeesti tekis siinä vaiheessa, ku joku tärkee juttu esim. hajoaa? Tai just jonkuu eläimen sairaus tms.. Pankista ei taho nykysin saaha lainaa, ei vaikka kuin itkis sydäntäraastavasti. Varsikaa nyt, ku ovat tiukentaneet niitä ehtoja.

   Poista
  3. Joo mie kuule mietin ihan samaa! Hain ite tota 2500e eläinlainaa vuonna 2010, eikä herunu ja nyt ne vielä tiukentaa!
   Haaveilin omistusasunnosta joskus, mut näiden uudistusten kanssa saa säästää rahat varmaan siihenkin kun lainaa ei tuu tippumaan varmaan kellekään.

   Poista
 3. Hyvä postaus! Joo, miks pitää hommata elukka, jos syö valmiiks jo kynsiä ja kädestä suuhun? Mulle ainakin useat toitottaa kovaan ääneen, että "VARAUDU sit ku sen koiran otat, että sille voi sattua jotain ja se ei ole ilmasta eikä ainakaan halpaa!"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sille myös sattuukin. Mä en usko että yksikään työrotu elää koko elämäänsä telomatta itteään :D Sillein mä oon aina varautunut.
   Joku näistä tulee juoksemaan puuta päin. Deimos juoksikin eilen jo tolppaa päin (Y) jes.

   Poista
 4. Kyllä niitä terveitä koiria piikille viedään, oli kyse sitten siit ettei sitä jaksa hoitaa tai että ei ole rahaa hoitaa.
  Äitini kanssa otimme englannin vinttikoiran joka vietiin piikille vain siksi ettei omistaja jaksanut hoitaa sitä.
  Kyseinen eläinlaakäri oli soittanut tädilleni (joka kasvattaa tätä rotua ja sen lisäksi irlannin susikoiria) ja kysynyt että löytäisikö hän paikkaa koiralle, koska ei tohtiut lopettaa tervettä ja hyväkäytöksistä koiraa.
  Sitten täti soitti meille ja kysyi pelastammeko koiran piikin alta, tottakai pelastamme, emmekä kadu!<3
  Jotain vuosi pari sen jälkeen, meille kuulutettiin tämän koiran siskosta, joka tuli meille myös, hyvästä kodista, ei lopetusuhan alla mutta omistaja oli vanha ja tahtoi että nuori koira saisi aktiivisemman kodin ja koirakaverin, sittenpä meillä oli kissa ja kaksi koiraa, ja vaikka raha oli tiukilla niin sitä revittiin vaikka pakolla, ruokaa oli aina pakkasessa ja koirillakin lämmin ja rakastava koti ja kissalla silakoita joka viikko.
  Pienikin määrä säästöön kertyy suureksi pitkällä ajalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmittää sydäntä lukea tätä <3
   Moni koira tosiaankin lopetetaan juuri näistä syistä... Ei tää Suomikaan mikään satumaailma ole missä yhtään koiraa/kissaa ei kuole ihmisen laiskuuden/tyhmyyden/you name it takia :(

   Poista